onsdag 29. juli 2015

Saft og safting

Denne uken har jeg prøvd meg på safting for første gang i mitt liv! Og takket være litt råd og innkjøpet av en saftkoker... er nå safting noe av det letteste jeg har prøvd!

Så her er Safting i 8 enkle steg for steg.

Mye sunnere enn kjøpesaft, og KJEMPE GODT. 
Har så langt prøvd en med rips og en blanding av kiwi, ananas, jordbær, melon, epler og blåbær.

2 liter Ripssaft


Først fant jeg ut hvilke bær og/eller frukt jeg ville safte^^

Første gangen plukket jeg bare rips og kokte samme kvelden, men med blåbær fikk jeg ikke nok til blåbærsaft alene. så da fylte jeg på med det som var hjemme. 

Men altså...
Bruker bærplukker, bøtte og saftkoker.

Ingredienser:
  • 2,5 kg Bær (rips)
  • 0.5 kg Sukker 
Bruk gjerne kombinasjoner av flere typer bær og frukt! 
Også de fryste bærene du har fra året før kan brukes.  
Bare ha dem oppi som de er, så tiner de i dampen.

OBS! Ønsket sødme er individuelt... i heftet som fulgte med kokeren sto det 400g sukker pr Kg rips, 
Jeg bruker mindre, for jeg vil ha den naturlige bærsmaken og kutter ned på sukker der jeg kan^^

Må elske at noens bestemor har notert sine oppskrifter!
Det er flere notater i hele heftet som fulgte med, år for år.


Steg 1. Bærplukker tur^^

Steg 2. IKKE RENS bærene. Deilig ikke sant? Bærene mister smak og saft av å bli skylt eller plukket for mye med. så bare plukk ut litt greiner og blader, men ikke tenk for mye på det.
Mange av bladene gir god aroma tilogmed og brukes i bær te. Så det blir som "te" bær smak i saften.

Steg 3. Saftkoker.
Dette er en Al metall fra 1960

Steg 4. Fyll varmt kran vann i nederste gryte, bær og sukker i øverste del av kokeren. HUSK LOKK!

Her brukte jeg også fryste bær som jeg hadde i fryseren fra i fjor.


Steg 5. Sett på lav varme og glem saften en times tid. Den koser seg alene 

OBS! Om du safter mange kilo (si mer enn 3 kg ) bær om gangen, kan det være lurt å lette litt på bærene etter 1 time og se hvor mye saft som har samlet seg. Eventuelt kan det være lurt å tappe av en flaske for å få plass til resten av saften.

Steg 6. Avhengig av hvilke bær man bruker er koketiden forskjellig. Men tommelfinger regel er at når bærene skifter farge er saftkokingen ferdig.

Steg 7. Tapp ferdige saften direkte over på sterile flasker. Kork dem med en gang.

Venstre blå saft. Høyre ripssaft.


OBS! Bruker kokte glassflasker som ikke er tatt i etterpå. Se eget innlegg (kommer snart).

Steg 8. Vask kokeren, og rydd opp

Så enkelt! Vil gjerne høre om deres variasjoner og kombinasjoner^^

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar