søndag 2. august 2015

Combucha te oppskrift

Denne oppskriften er helt enkel og på sitt simpleste når det kommer til combucha brygging.
Men når man har kontroll på dette setter bare fantasien og tålmodighet grenser for smaker og variasjoner!

Annengangs fermentert med ananas.

Jeg bruker en stor 8 liters glasskrukke med tappe kran i bunnen for kontinuerlig brygging, men prinsippet er det samme.

Du trenger:

  • 1 SCOBY
  • 1 dl ferdig combucha
  • 1 stort glass eller keramikk krukke minst 1,5 liters.
  • 1 liter tevann
  • 1 økologisk svart te tepose
  • 5 ss sukker
  • 1 liters glassflaske
  • 1 Sil
  • 1 kaffefilter eller tørkepapir bit

SCOBY'er kommer alltid i en combucha/ startkultur denne bruker vi for å gi litt bakterier og kikk start til fermenteringen. Når teen er ferdigbrygget tar du av en del som SCOBY'en kan "bo" i til neste gang, og som dermed blir neste startkultur.

Glasset/krukken og flasken må være steril og ikke avgi giftstoffer eller avfallstoffer. I tillegg må krukken kunne holde både te, startkultur og SCOBY. Flasken er for den ferdige combuchaen.

Hvilken som helst økologiske te UTEN aromaer eller tilsetninger vil fungere, jeg foretrekker Pukka sin Elegant English Breakfast. Spør hva SCOBY'en er vant med, og bytt over tid, halvt om halvt noen ganger før bytte er ferdig.

Mange bruker økologisk rørsukker, og mange bruker vanlig hvitt sukker. Begge deler virker, men viktig hva SCOBY'en er vant med. Kan bytte om over tid dersom det er en personlig preferanse. bare gradvis øk prosentandelen med fortrukket sukker.

:

Begynn med å koke tevann og brygge teen med sukker, teen kan trekke helt til den er kald.
Ved dårlig tid kan man koke opp halvparten av vannet, og blande ut sukkeret, så kan man ha oppi isbiter for å kvikke nedkjølingen.

Ha den ferdige kalde teen og startkulturen oppi glasset.
Slipp en forsiktig skyldt SCOBY oppi blandingen. Den lever sitt eget liv, så la den flyte eller synke som den vil.

Lukk igjen glasset med en papirbit eller kaffefilter i mellom lokk og glass så det ikke blir tett.

OBS! Combucha og SCOBY puster. Også viktig å la fermenteringen stå stille! Bevegelser stopper prosessen og hindrer dannelsen av ny SCOBY.

La det stå i fred på et rolig sted uten direkte sollys til ønsket gjæring grad.

Avhengig av temperatur og aktive bakterier bruker SCOBY'en mellom 1-2 uker på fermenteringen.
Smak underveis de første gangene, og eksperimenter etterhvert.
Jeg liker best combuchaen etter ca 10 dager når den står i ca 20*C akkurat nå.

Vær gang man lager combucha vil det danne seg en baby SCOBY på toppen av glasset, om man har nok kan de kastes, eller brukes til andre ting. Oppskrifter kommer snart.

Når combuchaen er er ferdig tar vi forsiktig ut begge SCOBY'ene og startkultur til å legge dem i.

Sil av grums og andre rester og tapp på flaske som oppbevares på benken ute av direkte sollys.


Nyt!


Variasjonene kommer av annen gangs fermentering. Se oppskrifter når de kommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar