(bilde kommer)
Når man skal bake makroner er det viktig å huske blandeforhold og rekkefølge ting skal i bollen.
I tillegg hjelper det om man har en sprøyte med relativt stor tut, krem piske visp på kjøkkenmaskin, og store gode bakebrett. Jeg bruker også makronbrett, som er silikon "ark" som jeg legger på bakebrettet med merker til alle makronene.
Ingredienser:
- 75g eggehvite (ca 2 eggehviter store egg)
- 100g sukker
- 2 sitrondråper (valgfritt)
- 1 klype Cream of tartar (valgfritt)
- 100g melis
- 100g mandelmel (blender mitt eget mel med vanlige mandler)
OBS! Cream of tartar hjelper med hevingen i ovnen og sitrondråpene hjelper eggehvitene bli stive. Man kan bruke en, begge eller ingen, ettersom man prøver seg frem med sine maskiner og hvilket resultat man blir mest fornøyd med.
Sett ovnen på 150*C.
Vi begynner med å piske eggehviter, sukker og evt sitrondråper og/eller cream of tartar stivt i bollen.
Lurt å ikke piske på full styrke fra starten av, det minuttet ekstra det bruker på å bli stivt er vell vært det.
Mens eggene blir stive, blander jeg melis og mandelmel(se egen bit i spisskammeret om å lage mandelmel) i egen bolle.
Når eggehvitene er blitt marengs, stive og hvite, tilsetter man rolig og forsiktig mandel/melis blandingen. Bland godt, men forsiktig så mest mulig luft blir igjen i røren.
Nå er det lurt å helle røren over i en sprøytepose som vi enten klipper ett litt stort hull i etterpå eller setter en litt stor tut i enden på. Det er for at alle mandelbitene ikke skal sitte fast i åpningen.
OBS! Dersom man ikke bruker makronbrett lønner det seg å tegne maler på bakepapiret før man begynner med sprøyten! Bruk en eks en 5 krone eller ett eggeglass til å tegne sirkler med mellomrom over hele arket, for å se hvor makronene skal ligge.
OBS! Lurt å IKKE fylle sirklene helt fulle, for de vil renne litt utover, og de vil ese i ovnen!
Når vi har sprøytet hele brettet fult med makronhalvdeler settes brettet inn litt under midt av ovnen i 10-20 min, avhengig av størrelsepå makroner og ovnen.
OBS! La det ligge en sleiv eller noe i åpningen på ovnen så det er en glippe der luft kan komme ut. Det hindrer at makronene blir brune på toppen før de er ferdige, og sørger for at de blir sprø utenpå.
Makronene er ferdige når de slutter å ese og er "tørre" under mot papiret.
Ta dem ut og la dem avkjøles på brettet.
Liker godt å bruke smørkremen fra success kaken som fyll, for å bruke opp plommene.
Så mens makronene avkjøles lager vi kremen:
Så mens makronene avkjøles lager vi kremen:
Kremen:
- 50 g Honning eller sukker
- 5 Eggeplommer
- 1 dl Kremfløte eller melk m/ maisena
- 125 g Smør
Honningen, plommene og fløten varmes forsiktig til det tykner. Rør ofte, ikke gå ifra.
Trekk kjelen av platen og la avkjøle seg litt.
Ha deretter oppi smøret, rør det inn til smeltet, og la avkjøles ferdig
Legg de like store makroene sammen to og to og bruk ca en teskje med krem på undersiden av en av delene. Klem deretter del nr 2 inntil fyllet så makronen blir en tilnærmet rund ball.
Legg deretter i boks for oppbevaring i kjøleskap eller fryser.
Legg de like store makroene sammen to og to og bruk ca en teskje med krem på undersiden av en av delene. Klem deretter del nr 2 inntil fyllet så makronen blir en tilnærmet rund ball.
Legg deretter i boks for oppbevaring i kjøleskap eller fryser.
Makroner er best om de får ett døgn eller to i kjøleskapet før servering! og skal helst ikke spises samme dagen.
De fleste kan også fryses, men sjekk først om fyllet tåler å tine igjen. Mange bruker kremfyll som ikke egne seg til å fryses. Evt kan man fryse bare makrondelene å piske kremfyllet når man tar makronene opp av fryseren.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar