torsdag 16. juli 2015

Combucha Tea


Combucha te er en økende trend i landet etterhvert, og i mange andre land dukker det nå også opp combucha barer. Den blir sagt å være helseforbedrende både for kreftpasienter, migrene, magebesvær og for huden din!

Deilig combucha med ananas smak.

Men få vet at combucha te er en mange tusen år gammel tradisjon som opprinnelig kommer fra de gamle Mongolia, Japan, Korea og Kina områdene i øst Asia. Det finnes referanser til "langt livs soppen" 2200 år tilbake i tid. 200 år før Kristus!
På grunn av sine gode egenskaper drakk man teen i håp om ett langt godt liv, likeledes ga man venner og mennesker man ville godt combucha og startkultur så de også kunne leve friske og glade.

I dag blir de gode egenskapene sakte, men sikkert bevist ved analyser.
Å kalle combucha levende kan komme i flere betydninger, både SCOBY'en lever, microfloraene vi drikker lever og drikken gir god helse som fremmer et langt godt liv.

Dermed kan man si at combucha forener verden mens den reiser rundt verden, for hvem gir vel bort "langt livs sopp" til mennesker de ikke liker?


Men hva er combucha? 


Combucha er gjæret svart te. Den smaker litt som eplecider med et hint champagne. Smaken kan varieres ved bruk av forskjellig frukt, og forskjellige te typer. Man lager combucha ved å tilsette en SCOBY i vanlig svart te med sukker oppi, for så å la den stå til fermentering. Det finnes også en variant der man bruker grønn te og honning, den heter Jun og blir ofte kalt combucha's lillesøster.

Bruker stor dunk bakerst til brygging.
De små krukkene inneholder SCOBY, og tekannen er for å trekke og avkjøle teen før jeg "blander" med SCOBY.


SCOBY er en forkortelse for symbiotic culture of bacteria and yeast.
Ja det er riktig... SCOBY'en består nesten utelukkende av bakterier! Men det er gode bakterier.
Likt som ved annen fermentering brukes det hovedsakelig melkesyrebakterier når man dyrker combucha. Som nevnt er SCOBY'en er en levende symbiose. På gresk betyr symbiose "med livet". Av denne grunn blir combucha ofte kalt levende te. Altså ett gjensidig samarbeid eller vennskap mellom flere bakterier og (i dette tilfelle) gjær. Denne symbiosen fungerer som en kjemisk fabrikk, og er prosessen som gir de gode syrene og vitaminene. Samlet heter det at SCOBY'en består av cellulose.

Hvorfor skriver jeg om disse bakteriene som en person eller kjæledyr?
Fordi bakterie symbiosen viser seg som en litt tykk, gjennomsiktig eller melkehvit pannekake eller glassmanet som lever sitt eget liv.
Og man blir fort glad i dem. Jeg sier "dem" fordi man fort får mange "pannekaker".

Denne er ca 3 uker gammel

Den vokser, skifter farge og beveger seg mens den blir eldre og får barn selv.
Samtidig trenger den litt stell for å trives hos oss, og er kresen på hva den vil spise, som alle andre babyer.

Hva gjør combucha for kroppen?

Combucha begynner som vanlig sort te full av koffein, tanniner og hvit glukose sukker. 
Alle vet at det ikke er særlig bra for kroppen? 

Så kommer den festlige vendingen!

I den kjemiske fabrikken SCOBY'en er spiser babyen vår opp alt sukkeret og i bytte får vi masse gode syrer, vitaminer og enzymer. Samtidig kan man smake at PH'en senker seg i takt med at syrene blir dannet. En ferdig combucha har en PH 2,5 til 3,5 sånn ca. Takket være eddiksyren blir allikevel ikke alkoholinnholdet mer enn 0,1-0,5 %. og sukkerinnholdet synker til mellom 3 og 8 %.

Noe av det vi finner i ferdig combucha er:
  • Glukonsyre-  Kalsiumsaltet i glukonsyren brukes som kalsium tilskudd av leger når kosthold ikke dekker behovet.
  • Glukoronsyre- Dannes naturlig i leveren for å fjerne gift kroppen får i seg. Bidrar derfor til med avgiftning eller detoksifisering av kroppen. Uskadelig gjør tungmetaller som kvikksølv og bly. Hjelper også til med blodsirkulasjonen, fornyelse av celler og hemmer unormal celledeling.
  • Melkesyrer- Er biprodukt av anaerob forbrenning. Lages i magesekken når vi bryter ned mat og senker PH'en. Dreper dermed andre bakterier og letter fordøyelsen videre i kroppen. Samarbeider også med Probiotika.
  • Eddiksyrer- Hemmer alkohol dannelsen i gjæringsprosessen. 
  • Aminosyrer- Er kroppens byggeklosser, og kjempeviktig for at kroppen skal kunne fornye cellene sine.
  • Probiotika- Levende bakterier med helsebringende effekt. Finnes naturlig i fordøyelsen og bidrar til balanse i den naturlige microfloraen. Ved samarbeid med melkesyrebakteriene komplementerer bakteriene hverandre og motvirker sykdomsfremkallende organismer.
  • C-Vitaminer-  Også kalt askorbinsyre. Er et vannløselig vitamin. Askorbinsyre bidrar til vedlikehold og oppbygging av kroppens bindevev. Øker også kroppens evne til å ta opp blant annet jern.
  • B-vitaminer- B1, B2, B3, B6, B9, B12, De vannløselige B-vitaminene bidrar til bedre stoffskifte, og bidrar som koenzymer for mange andre enzymskifter i kroppen.
  • Mineralsalter- Kan bidra til å regulere hudens celle gjenfødelse og forbedre metabolisme. Dette hjelper ved sensitiv hud, tørr hud, eller flass. Varierende mineraler kan også ha effekt ved atopisk eksem, fotsopp, metallallergi, insektbitt, byller, psoriasis, urticaria, HSV, grov hud, slange hudsykdom, senil hud kløe, flass og håravfall.
Det var mye tungt fordøyelig informasjon! Men det var viktig for meg å vise hvorfor combucha har en så lang historie som livgivende drikk i så store deler av verden.
For det har den, flere steder i verden med forskjellige navn omtales variasjoner av combucha som livgivende eller levende drikk.

Combucha er også kalt teeschwamm, wunderpilz, hongo, cajnij, sopp japonicus, teewass og "langt livs sopp",

Å kalle combucha levende kan komme i flere betydninger, både SCOBY'en lever, microfloraene vi drikker lever og drikken gir god helse som fremmer et langt godt liv.

Så på grunnlag av hva som er dokumentert å finnes i combucha sverger mange mennesker at combucha hjelper mot blant annet:

  • Migrene
  • Revmatisme
  • Minsker stress
  • Gir energi
  • Minsker åreforkalkning
  • Senker blodsukkeret
  • Minsker høyt blodtrykk
  • Øker blodsirkulasjonen
  • Gir ren, pen hud
  • Hjelper ved eksem, psoriasis og soppinfeksjon
  • Skiller ut giftstoffer
  • Regulerer fordøyelsen
  • Minsker faren for nyresteiner
  • Lindrer astma
  • Forebygger kreft
  • Styrker immunforsvaret
OBS! Ved alvorlig sykdom, diabetes, ol kontakt lege! 
Combucha må på ingen måte erstatte vanlige medisiner uten å snakke med lege først!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar